Ce ar trebui să învețe România pentru ca vaccinarea să fie un succes: țara care dă clasă Bucureștiului
România a intrat, din 15 ianuarie, în etapa a doua de vaccinare. Ritmul e încă lent, dar poate învăța de la alții care o fac mult mai bine și mai eficient.
Campania de vaccinare din România a intrat de vineri, 15 ianuarie, în etapa a doua. Se vaccinează în această etapă populaţia cu grad ridicat de risc, dar și demnitarii şi lucrătorii care desfăşoară activităţi în domenii-cheie, esenţiale. Din categoria celor cu grad ridicat de risc fac parte adulţii cu vârsta peste 65 de ani, precum şi persoanele aflate în evidenţă cu boli cronice, indiferent de vârstă, în funcţie de indicaţiile vaccinurilor utilizate.
Președintele Klaus Iohannis, de exemplu, s-a vaccinat deja la Spitalul Militar Carol Davila din Capitală, tocmai pentru a da un exemplu. Doar că alte țări din Europa gestionează mai bine acest proces. Un exemplu e Danemarca.
Ce ar trebui să învețe România de la Danemarca despre vaccinare
Danezii dau impresia că toată campania de vaccinare e foarte bine pusă la punct, remarcă Bloomberg. Statul nordic a vaccinat deja cu prima doză peste 2% din populație.
Într-un top al statelor UE pe baza numărului de doze administrate, raportat la suta de locuitori, pe locul doi se află Italia și pe trei Slovenia, potrivit datelor oficiale citate de experții de la Oxford. Pe ultimele locuri se află Malta, Olanda și Bulgaria, în vreme ce România ocupă locul 13, cu 0,8 doze administrate la suta de locuitori.
Jurnaliștii de la Bloomberg pun succesul campaniei de vaccinare din Danemarca pe baza încrederii pe care oamenii o au în instituții. 79% dintre danezi au declarat că sunt pro-vaccinare, în vreme ce acest procent e în România de doar 33% (datele apar într-un sondaj IRES din luna decembrie).
Pe de altă parte, Danemarca e o țară puternic digitalizată. Procesul se desfășoară, așadar, mult mai rapid. Mai mult, pandemia a fost gestionată încă de la început printr-o linie consecventă. Autoritățile nu s-au abătut de la planul de măsuri și au comunicat clar ce trebuie făcut și ce nu.
În aceste condiții, n-au fost momente de răzgândire sau unele în care oficialii au părut depășiți de situație. Măsurile au fost ferme, dar eficiente.
Danemarca s-a și prins de faptul că toate resursele pot fi exploatate la maximum. Medicii danezi reușeau să extragă din fiecare flacon de vaccin Pfizer/BioNTech una sau două doze suplimentare, folosind o seringă specială, încă din luna decembrie. „În multe cazuri, putem extrage șapte doze dintr-un flacon. Adică cu aproape 40% mai mult decât cele cinci doze la care ne așteptam inițial”, spunea Jonas Egebart, director medical adjunct la Spitalul North Zealand, din Danemarca.
Recomandarea că toate statele pot proceda la fel a venit abia la începutul lunii ianuarie de la Agenția Europeană a Medicamentului.